onderdeel van deKunstClub.nl


Andere dompeltechnieken

In suiker

Dompelen in een suikeroplossing geeft overwegend zwarte tinten. Er ontstaat makkelijk druppelvorming aan de onderzijde van het werk, die zich manifesteert in donkerder kleurvlekken. Wanneer het hete werk uit de suikeroplossing wordt gehaald, schiet er soms een blauwe steekvlam over de oppervlakte. De suiker vergast dan en het gas ontsteekt en verbrandt. Dit gebeurt alleen bij stooktemperaturen boven zeg 800 ÂșC.


Schaaltje Grove witte raku-klei. Glad afgewerkt. Biscuit gestookt op 950 graden. Hierna is de binnenzijde (grotendeels) bestreken met rode raku-glazuur. Deze alleen gedroogd en niet separaat gestookt. Vervolgens is het schaaltje opgestookt tot 1010 graden (de glazuur vloeit dan) en snel afgekoeld tot circa 800 graden. Gedompeld in een suikeroplossing. Tenslotte voorzien van een afwerklaag in was. Afmetingen: diameter 15 cm.
Schaaltje Heet gedompeld in suiker. Grove witte klei. Aan de binnenzijde gedecoreerd met bescheiden knokkel-indrukkingen. Biscuit gestookt op 950 graden. Opgestookt tot 800 graden en meermalen snel achtereen gedompeld in een suikeroplossing. Nabehandeld met was. Afmetingen: diameter 18 cm.
Schaaltje Heet gedompeld in suiker. Grove witte klei. Aan de binnenzijde gestempeld met diepe indrukkingen tot een zeer ruige structuur. Biscuit gestookt op 950 graden. Opgestookt tot 800 graden en meermalen snel achtereen gedompeld in een suikeroplossing. Nabehandeld met was. Afmetingen: diameter 18 cm.
Schaaltje Heet gedompeld in suiker. Grove rode klei. Aan de binnenzijde gedecoreerd met vinger-indrukkingen. Biscuit gestookt op 950 graden. Opgestookt tot 800 graden en meermalen snel achtereen gedompeld in een suikeroplossing. Nabehandeld met was. Afmetingen: diameter 18 cm.
Schaaltje Heet gedompeld in suiker. Grove rode klei. Aan de binnenzijde gestempeld tot een uiterst ruige structuur. Biscuit gestookt op 950 graden. Opgestookt tot 800 graden en meermalen snel achtereen gedompeld in een suikeroplossing. Nabehandeld met was. Afmetingen: diameter 10 cm.