onderdeel van deKunstClub.nl


IJzerzouten stoken

Recent werk

Sculptuur Het beeldje is in grove witte klei, biscuit gestookt op 950 graden. Tweemaal gedompeld in suikerwater. Daarna in de raku-oven in reductie gestookt op 900 graden. Het zwart-wit kleurverloop is hierbij spontaan ontstaan. De huls is in fijne witte chamotte-klei. De vorm is bij het drogen (vanzelf) wijd opengetrokken. Biscuit gestookt op 950 graden. Rondom bestreken met een enkele laag geconcentreerde kopersulfaat-oplossing en na droging daarvan nog twee lagen verzadigde ijzerchloride-oplossing. Droog ingepakt in vier lagen aluminiumfolie (saggar). In de folie werden tegen de buitenzijde van de huls enige kronkelige stukken sisaltouw en wat suikerkorrels bijgepakt. In de huls werd zaagsel gestrooid. In de raku-oven gestookt op 950 graden. Hierbij ontstaan de bijzondere tere rode kleuren en de zo markante zwarte en witte markeringen. Nabehandeld met was. Afmetingen: BxDxH = 22 x 11 x 10 cm.
Object I Gevormd uit fijne witte chamotte-klei. De vorm is na aandrogen heftig gedeformeerd. Na verdere droging biscuit gestookt op 950 graden. Rondom bestreken met twee lagen geconcentreerde kopersulfaat-oplossing en na droging daarvan nog een enkele laag verzadigde ijzerchloride-oplossing. Droog ingepakt in vier lagen aluminiumfolie (saggar). In de folie werden tegen de buitenzijde van de huls enige kronkelige stukken sisaltouw en wat suikerkorrels bijgepakt. In de huls werd zaagsel gestrooid. In de raku-oven gestookt op 950 graden. Hierbij ontstaan de donkerder rode kleuren en de zo markante zwarte en witte markeringen. Nabehandeld met was. Afmetingen: LxDxH = 17 x 17 x 8 cm.
Object II Gevormd uit fijne witte chamotte-klei. De vorm is na aandrogen heftig gedeformeerd. Na verdere droging biscuit gestookt op 950 graden. Rondom bestreken met twee lagen geconcentreerde kopersulfaat-oplossing en na droging daarvan nog twee lagen verzadigde ijzerchloride-oplossing. Droog ingepakt in vier lagen aluminiumfolie (saggar). In de folie werden tegen de buitenzijde van de huls enige kronkelige stukken sisaltouw en wat suikerkorrels bijgepakt. In de huls werd zaagsel gestrooid. In de raku-oven gestookt op 950 graden. Hierbij ontstaan de donkere rode kleuren en de zo markante zwarte en witte markeringen. Nabehandeld met was. Afmetingen: LxDxH = 15 x 11 x 7 cm.
Schaal Ruw afgewerkt. Gevormd uit grove witte raku-klei. De vorm telt verscheidene lapnaden. Na droging biscuit gestookt op 950 graden. Binnenzijde bestreken met twee lagen geconcentreerde ijzersulfaat-oplossing, de buitenzijde bestreken met een laag kopercarbonaat / cobaltcarbonaat-suspensie. Na droging van deze lagen rondom nog twee lagen verzadigde ijzerchloride-oplossing aangebracht. Droog ingepakt in vier lagen aluminiumfolie (saggar). In de folie werden tegen zowel de binnen- als de buitenzijde van de schaal gedroogde mandarijnschillen bijgepakt. In de raku-oven gestookt op 950 graden. Hierbij ontstaan de zeer donkere rode kleuren en de zo markante zwarte markeringen. Nabehandeld met was. Afmetingen: ovaal 30 x 20 cm.
Schaaltje Gevormd uit grove witte raku-klei. Biscuit gestookt op 950 graden. Rondom bestreken met twee lagen verzadigde ijzerchloride-oplossing en na droging daarvan nog twee gekruiste banen geconcentreerde ijzersulfaat-oplossing. Droog ingepakt in drie lagen aluminiumfolie (saggar). In de folie werden tegen zowel de buiten- als de binnenzijde van de schaal verse bananenschillen bijgepakt met de witte zijde tegen de schaal. In de raku-oven gestookt op 950 graden. Hierbij ontstaan de donkere rode kleuren en de zware zwarte markeringen. Nabehandeld met was. Afmetingen: Afmetingen: diameter 15 cm.
Schaaltje Gevormd uit grove witte raku-klei. Aan de binnenzijde zijn duidelijke radiale vingersporen te zien en drie teruggevouwen flappen. Biscuit gestookt op 950 graden. Rondom bestreken met twee lagen geconcentreerde kopersulfaat-oplossing en na droging daarvan rondom met nog twee lagen verzadigde ijzerchloride-oplossing. Droog ingepakt in drie lagen aluminiumfolie (saggar). In de folie werden tegen de buitenzijde van de schaal in kruisvorm vier nog natte theezakjes gelegd. In de schaal lag een los gewikkeld kluwentje sisaltouw. dat door de naar binnen gevouwen aluminiumfolie losjes tegen de schaal werd gedrukt. In de raku-oven gestookt op 950 graden. Hierbij ontstaan de relatief egale lichte rode kleuren en de zwarte markering aan de buitenzijde. Van het sisaltouw is een enkele lus duidelijk gemarkeerd. Nabehandeld met was. Afmetingen: diameter 18 cm.