onderdeel van deKunstClub.nl


Mocha decoratie

Een techniek die ruim 250 jaar geleden in zwang was voor relatief goedkoop gebruiksaardewerk. Een typisch voorbeeld: bierkannen voor taveernes. Wij gebruiken de techniek regelmatig. Het is niet onze bedoeling een mocha-rozetje als een makkelijk herhaalbaar decoratief element in te zetten. Ons gaat het er meer om, de vormentaal te vinden waarbij de bijzondere charme van de mochabeelden optimaal tot zijn recht komt.

Je gebruikt een zure oplossing met een pigment / metaal­oxide stain (de mocha-thee) om in een natte laag basische slib op je werk een snel uitwaaierend den­dritisch patroon, een varenachtige structuur, aan te brengen.

We onderzochten tientallen pigmenten en probeerden, welke slib (op welke klei) de mooiste resultaten gaf. Eén pigment steekt met kop en schouders bo­ven alle andere uit: mangaandioxide. We kennen inmiddels heel wat recepten voor thee-soorten en slibsoorten.

In de hoogtijdagen in de 18e eeuw, toen mocha populair was, gebruikte men vaak het sap van pruimtabak als thee. Veelal aangezuurd met urine. We ont­dekten al experimenterend dat vrouwen beter bruikbare urine produceren dan mannen. Maar gewone huishoudazijn bederft minder snel, is minder geurig en doet het ook. Die gebruiken we dan ook bij voorkeur.