onderdeel van deKunstClub.nl


Obvara stoken

Eveneens afkomstig uit Slavische landen is de obvara-techniek. Een bij 950 ºC gestookt biscuit werkstuk in grove klei wordt in een raku-oven opnieuw snel opgestookt tot 800 à 900, zelfs 1000 ºC.

Het hete werk wordt snel uit de oven genomen en direct gedurende en­kele seconden in een vat "meelpap" gedompeld, dan in water. Dit dompe­len kan naar wens meermalen herhaald worden.

Er ontstaan prachtige en totaal onvoorspelbare decoratieve tekeningen en patronen op het werkstuk.

Voor de meelpap hebben we allerlei recepten uitgetest. Erg mooie effecten vinden we bij een mengsel van tarwemeel met gist en wat suiker in wa­ter. Drie dagen laten gisten voor gebruik! Ook havermout geeft spectaculaire effecten.

Er valt ook veel te spelen met de temperatuur van het werk. Hoog opstoken geeft diepe zwarting. Koel je niet (tijdig) af, dan brandt het meel weer hele­maal weg. Je fixeert het zwart door het werk snel in water te dompelen. Min­der heet werk geeft meer bruine tinten; daar is het fixeren minder belangrijk. Bovendien heb je in dat geval wat méér tijd.

Je werkt puur intuïtief tijdens het dompelen - het is en blijft immers seconden­werk.